Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym

Składniki:

40 dag filetów z karpia, masło do smażenia, mąka do panierowania

Marynata:

skórka z 1 pomarańczy, olej lniany, 4 goździki, 1 gwiazdka anyżu, szczypta kminku, 1/4 szklanki soku z pomarańczy

Sos piernikowy:

2 szklanki bulionu z karpia, 1 cebula, łyżka masła, szklanka wytrawnego czerwonego wina, 30 dag piernika lekko podsuszonego

Makaron naleśnikowy:

jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 50 ml wody gazowanej, 2 szklanki mąki kukurydzianej,
3 łyżki masła, wywar z grzybów, sól, pieprz

Przygotowanie sosu:

W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.

Przygotowanie makaronu naleśnikowego:

Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:

Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.

Przygotowanie marynaty:

Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na
20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.

RÓŻOWY ŚLEDŹ NA WYTRAWNYM PIERNIKU Z IMBIROWO-CEBULOWYM SOSEM I GRUSZKAMI

Składniki i przygotowanie:

Składniki:

4 kawałki wytrawnego piernika, 4 płaty śledzia, kilka listków tymianku, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, szklanka soku z buraka

syrop cebulowo-imbirowy:

duży korzeń imbiru, cebula, 125 g cukru

gruszki na palonym maśle:

2 gruszki, 3 łyżki klarowanego masła, 2 goździki, szczypta cynamonu, skóra z cytryny, szczypta przyprawy do piernika, sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je winem i sokiem z buraków. Dodaj listki tymianku i odstaw na 30 minut.

Imbir i cebulę pokrój w plastry. Zasyp cukrem i odstaw na minimum 5-6 godzin, aż cebula i imbir puści sok.

Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki, goździki, cynamon, przyprawę do piernika i skórkę z cytryny.
Gruszki zakwaś sokiem z cytryny.

Plastry piernika przesmaż na maśle.,Na kawałki piernika nałóż gruszki i śledzia. Całość skrop syropem.