PRZEPIS na orzechowe ciasto z buraka cukrowego

Składniki:

• 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)

• 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)

• 2 jajka

• 100 g cukru Diamant

• 150 g mąki pszennej

• 175 ml oleju roślinnego

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.