PRZEPIS na ciecierzycę po bretońsku
Składniki (4-6 porcji):
• 1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
• ok. 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
• ok. 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
• 1 duża cebula
• 1 szklanka passaty
• koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
• majeranek
• 2 łyżki oleju (opcjonalnie)
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).
3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.