PRZEPIS na ciecierzycę po bretońsku

Składniki (4-6 porcji):

• 1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)

• ok. 400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)

• ok. 200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)

• 1 duża cebula

• 1 szklanka passaty

• koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)

• majeranek

• 2 łyżki oleju (opcjonalnie)

• sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.

2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).

3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.

4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.

5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.

6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.

7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.

8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.

9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.