PRZEPIS na zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym (autorstwa Robert Muzyczki, szefa kuchni DKK)

Składniki:

• 12 świeżych, dużych pieczarek

• 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

• ½ pęczka natki pietruszki

• 2 ząbki czosnku

• 12 plasterków wędzonego boczku surowego

• grubo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopniach Celcjusza, aż do ładnego zrumienienia boczku.