PRZEPIS na makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)

Składniki:

• 1 średnia dynia

• 400 g makaronu papardelle

• 300 g mięsa z uda kurczaka

• 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica

• 2 średnie pory

• 300 miąższu z dyni

• 3 łyżki masła

• 6 listków świeżej szałwii

• 10 listków świeżej bazylii

• 100 g tartego żółtego sera

• 4 łyżki oleju

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.

2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.

3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.

4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.

Smacznego!