PRZEPIS na krupnik na indyku

Składniki (4-6 porcji):

• 1 woreczek kaszy jaglanej Halina

• 300 g piersi z indyka

• włoszczyzna

• 1 szklanka pokrojonej w kostkę młodej cukinii

• 5 średnich ziemniaków

• 3/4 szklanki pomidorów koktajlowych

• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

• 1/2 łyżeczki przyprawy curry

• 1/3 łyżeczki przyprawy kurkuma

• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

• 3 listki laurowe

• 4 kulki ziela angielskiego

• 3 goździki

• 2 łyżki oleju

• sól i pieprz, ewentualnie kostka rosołowa bio z dobrymi składnikami

• świeże zioła (natka pietruszki, natka selera, liście lubczyku – to wszystko opcjonalnie, jeśli jest dostępne)

• zioła do posypania zupy już na talerzu (wedle gustu)

• 2,5 litra wody

Przygotowanie

1. Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Jeśli używasz kostki rosołowej, dodaj ją teraz. Całość gotuj ok. 45 minut.

2. W międzyczasie umyj indyka, osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w niedużą kostkę.

3. Olej rozgrzej na nieprzywierającej patelni. Dodaj indyka i lekko go podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając.

4. Włoszczyznę z rosołem przecedź. Dodaj kaszę jaglaną, świeże zioła i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut.

5. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Dodaj do zupy pomidory i cukinię. Gotuj 2 minuty.

6. Dodaj do zupy przyprawy: sos sojowy, curry, kurkumę, paprykę. Dopraw solą i pieprzem, jeśli nie używałeś kostek rosołowych.

7. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolej do niej wrzątku, pamiętaj o doprawieniu do smaku.

8. Podawaj z pokrojoną marchewką (z rosołu) i ulubionymi ziołami (koper, natka pietruszki, tymianek, cząber itp).