Książka autorstwa Reinholda Metza oraz Hansa Szameitata w środowisku kucharzy nazywana jest biblią gastronomii. Nic w tym dziwnego. Rzeczywiście znajdzie w niej coś dla siebie, czytaj nauczy się profesjonalnego przygotowywania serwowania potraw, zarówno kucharz amator, jak i ten, kto zawodem tym para się, na co dzień i na poważnie.

Leksykon składa się z 14 bardzo przejrzyście zredagowanych i zilustrowanych rozdziałów, w których znaleźć można wiedzę na temat tego, jak przygotować m.in. zimne przystawki, musy, pasztety, mini przystawki, czyli tzw. finger food, sałaty oraz sosy. Nie brakuje też przystępnie przedstawionej wiedzy na temat samych produktów, ich zakupu, sposobu przygotowywania, czy obróbki. Na zdjęciach a jest ich aż 2 tys. pokazano nie tylko jak przygotować dane danie, ale także jak wyfiletować dany gatunek ryby (m.in. sumokształtne, czy okoniokształtne), obrać krewetki, czy otworzyć małże a także jak rozpoznać, która to część mięs takich ja jagnięcina, wołowina, czy cielęcina i jaką potrawę najlepiej z niej przygotować.

"Zimna kuchnia" to mnóstwo sugestii, z czym najlepiej połączyć dany produkt, a także receptur zarówno na proste, klasyczne dania, jak i wyszukane tapas, antipasti, a nawet całe półmiski do zimnego bufetu. Tym, którzy nowo zdobytymi umiejętnościami będą chcieli podzielić się z odwiedzającymi ich gośćmi lub poważnie myślą o takich biznesach jak firma cateringowa, czy organizacja przyjęć, z pewnością przyda się wiedza z rozdziałów poświęconych zasadom planowania, organizacji i logistyki bufetu. A także ustawiania dekorowania stołów w zależności od okazji.

Jeśli, więc ktoś planuje już gwiazdkowe prezenty a ma w swoim gronie profesjonalistę albo amatora dobrego gotowanie, powinien pomyśleć właśnie o „Zimnej kuchni”. Obdarowywany z pewnością będzie zadowolony.

"Zimna kuchnia" Reinhold Metz, Hans Szameitat, wydawnictwo Rea-SJ, cena ok. 80 zł.