PRZEPIS na dip z pieczonych buraków

Składniki:

• 4 duże buraki

• szczypta zmielonego kminku

• 300 g ciecierzycy

• 30 ml soku z cytryny

• 1 ząbek czosnku

• 80 ml tahini

• 80 g orzechów włoskich

• 100 g sera feta

• pieczywo pełnoziarniste

• sól i pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.