Tarta z kasztanami

Składniki:

Ciasto:

• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta

• 1 jajo

• 100 g zimnej margaryny lub masła

• 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

• 250 g puree kasztanowego

• 3 łyżki rumu

• 125 ml mleka

• 1 żółtko

• 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

• 125 ml wody

• 100 g cukru

• 100 g płatków migdałowych Bakalland

• 250 g sera mascarpone

• 50 g cukru pudru

• 3 jajka

• 2 łyżki miodu

• 3 łyżki żelatyny Delecta

• 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa!