PRZEPIS na korzenne pankejki
Składniki:
Korzenne mleko:
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżeczki imbiru w proszku
• 4 laski cynamonu
• 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 2 gwiazdki anyżu
• 2 łyżeczki nasion kardamonu
• 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Herbaciane śliwki:
• 6-10 średnich śliwek
• 3 łyżki herbaty Darjeeling Ahmad Tea London
• 3 szklanki wody
• 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Pankejki:
• 1 szklanka korzennego mleka
• 2 jajka
• 1/2 kostki masła (stopionego)
• 1 1/2 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Korzenne mleko: W rondelku z dopasowaną pokrywką wymieszaj mleko, imbir, laski cynamonu oraz anyż. Przy pomocy moździerza lub młynka pokrusz goździki, kardamon i pieprz. Dodaj je do mleka. Na wolnym ogniu podgrzej mleko z przyprawami. Zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia, przykryj pokrywką i pozwól wystygnąć przez jakieś 10 minut. Przecedź na drobnym sitku.
Herbaciane śliwki: Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Jeśli chcesz obrać owoce ze skórki, możesz je lekko ponacinać przed gotowaniem. W garnku z dopasowaną pokrywką wymieszaj liście herbaty, wanilię i wodę i doprowadź do wrzenia, nie zdejmując pokrywki. Zanurz śliwki w wywarze na 3-5 minut, sprawdzając ich miękkość widelcem. Gdy będą miękkie, ale wciąż jędrne, wyjmij je z herbaty.
Pankejki: W dużej misce połącz korzenne mleko, jajka i stopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól, i wymieszaj aż masa będzie gładka. Powinna mieć gęstą i puszystą konsystencję, ale jeśli miesza się ją z trudnością, dodaj odrobinę mleka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż pankejki na wolnym ogniu, pamiętając o tym, by co jakiś czas uzupełnić olej na patelni. Przepis wystarcza na 12-15 niewielkich placuszków. Podawaj z herbacianymi śliwkami.
Komentarze(0)
Pokaż: