PRZEPIS na jaja zapiekane w ryżu i sosie pieczarkowym
Składniki:
• 8 jaj
• 2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)
• łyżka masła
• nieduża cebula
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka masła do naczynia żaroodpornego
• 20 dag pieczarek
• łyżka masła
• łyżka mąki
• szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
• sok cytrynowy
• sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.
Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając, doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem.
Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze(0)
Pokaż: