PRZEPIS na sałatkę z cukinią i rukolą
Składniki:
• garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg
• 1 cukinia
• kilka zielonych oliwek
• 2 czerwone pomidory
• 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Przygotowanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Składniki na dressing:
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
• szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
• pół łyżki syropu klonowego
•1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
• 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
• 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
• pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.