PRZEPIS na chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem
Składniki (na 2 porcje):
• 2 awokado
• 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
• woda
• 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
• cytryna
• oliwa z oliwek
• kolendra świeża
• płatki chilli
• sól
• pieprz
Przygotowanie
Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.