PRZEPIS na placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
Składniki na placki:
• młoda cukinia 3 sztuki
• jajka 2 sztuki
• szczypiorek 1 pęczek
• czosnek 2 ząbki
• mąka pszenna 4 łyżki
• bułka tarta 2 łyżki
• szczypta soli i pieprzu
• olej rzepakowy
Składniki na dip:
• śmietana 18% BIO od OSM Piątnica 200 gram
• koperek 1 pęczek
• szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Smacznego!
Komentarze(0)
Pokaż: