PRZEPIS na kokosowo-truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem
Składniki (3-6 porcji):
• mleko kokosowe - 400 ml
• woda - 200 ml
• truskawki - 200 g
• tapioka - 60 g
• cukier - 1 łyżeczka
• sok z cytryny - 1 łyżka
• czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą - 1 słoik
Przygotowanie
Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.
Komentarze