PRZEPIS na gazpacho
Składniki:
• Pomidory z puszki marki Sandra
• Papryka czerwona
• Ogórek zielony
• Mała cebula
• Ząbek czosnku
• 3 kromki białego pieczywa
• 5 łyżek oliwy
• 2 łyżki octu winnego
• Sól, pieprz do smaku
• Natka pietruszki
Przygotowanie
Ogórka obieramy i kroimy razem z papryką i cebulą w drobną kostkę (odkładamy dwie łyżki posiekanych warzyw do dekoracji). Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone na kawałki kromki chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i ostawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy wodę z warzyw (nie wylewamy), a resztę blendujemy na jednolitą masę. W trakcie blendowania dodajemy ocet i oliwę. Kolejno dolewamy wodę z warzyw i ponownie blendujemy. Zdobimy natką pietruszki i posiekanymi warzywami.
Komentarze(1)
Pokaż: