PRZEPIS na staropolską zupę ogórkową
Składniki:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Wstążki - około 200 g
• bulion warzywny/rosół - 2 litry
• ogórki kiszone - około 300 g masło - 60 g
• marchewka - 1 średniej wielkości
• pietruszka - 1 średniej wielkości
• cebula - 1 mniejsza sól, pieprz - do smaku
• natka pietruszki - do posypania
Przygotowanie
1. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wycisnąć z nich sok (soku nie wylewać).
2. Marchewkę oraz pietruszkę również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym maśle.
4. Następnie dodać startą pietruszkę, marchew, odciśnięte ogórki i całość smażyć około 5 minut.
5. Zagotować bulion. Do wrzącego wywaru przełożyć warzywa i gotować kolejne 5 minut.
6. W międzyczasie spróbować zupy, aby ewentualnie zakwasić sokiem pozostałym z wyciskania ogórków.
7. Doprawić solą oraz pieprzem.
8. Podawać z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj.
Komentarze(2)
Pokaż: