PRZEPIS na tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami
Składniki na ciasto kruche:
• 250g mąki
• 150g masła
• 1 jajko
• szczypta soli
• szczypta tymianku
Składniki na nadzienie:
• pęczek zielonych szparagów
• 6 pomidorków koktajlowych
• 4 jajka
• 250ml śmietanki 30%
• 2 łyżki startego sera żółtego
• pęczek koperku
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• pieprz i sól
Przygotowanie ciasta
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie nadzienia
Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze(0)
Pokaż: