PRZEPIS na bezy z kremem i wiśniami
Składniki:
Beza
• 4 białka dużych jajek
• 250 g drobnego cukru
• Łyżeczka mąki ziemniaczanej
• Łyżeczka octu winnego
Krem
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 g serka mascarpone
• Wiśnie drylowane marki Sandra
• Borówki amerykańskie
• Listki mięty
Przygotowanie
Ubijamy białka na pianę. Powoli, po łyżce dodajemy cukier i miksujemy dokładnie przez 30 sekund przed dodaniem kolejnej łyżki cukru. Kiedy wsypiemy już całość miksujemy jeszcze przez 3 minuty. Białek jajek nie da się „przebić”, więc możemy to robić do momentu, aż będziemy mieli pewność, że cukier się rozpuścił. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez minutę. Na papierze do pieczenia rysujemy kółka o średnicy 8 cm. Wypełniamy je ubitymi białkami. Robimy to kilkoma ruchami, aby piana nie opadła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C, a po 2 minutach zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy przez 70 – 80 minut. Beza może być lekko zarumieniona, trochę popękana, ale na wierzchu powinna być sucha i chrupka. W celu przygotowania kremu ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Krem nakładamy na wystudzone bezy i dekorujemy owocami oraz miętą.
Komentarze(0)
Pokaż: