PRZEPIS na tartę ze szparagami
Składniki:
ciasto:
• 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
• 1/2 łyżeczki soli
masa:
• 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
• 150 g śmietanki kremówki
• 1 jajko
• 1 białko
• łyżeczka ziół prowansalskich
• sól i pieprz, do smaku
• około 10 zielonych szparagów
Przygotowanie
Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C.
Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.
Smacznego !
Komentarze(0)
Pokaż: