Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.
PRZEPIS na polentę kukurydzianą
Składniki:
na polentę:
• 1 szklanka kaszki kukurydzianej
• 3 szklanki wody
• 20 g masła
• sól
na nadzienie:
• 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well
• 1 mały brokuł
• prażone ziarna słonecznika
• czarnuszka
• kiełki lucerny lub rzodkiewki
Przygotowanie
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.
Wskazówka
Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze