Przepis na sernik pomarańczowy
Składniki:
• 4 paczki herbatników typu krakuski (połowa z czekoladą)
masa pomarańczowa:
• 1 kg soczystych pomarańczy
• 40 g żelatyny
• 1 szklanka cukru (220 g)
masa serowa:
• 450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
• 1 cukier wanilinowy (16 g)
• 3 żółtka (rozm. L)
• 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
• 1 czubata łyżka żelatyny (10 g)
Przygotowanie
Prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami. Pomarańcze sparz wrzątkiem, osusz i pokrój razem ze skórką w kostkę. Przełóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości. Zdejmij z ognia, wymieszaj z cukrem i odstaw do przestygnięcia. Zblenduj lub zmiel w maszynce. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą pomarańczową. Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki w formie.
Cukier puder i cukier wanilinowy utrzyj z żółtkami, dodaj twarożek i wymieszaj.
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj kilka łyżek masy serowej, by wyrównać temperatury. Tak przygotowaną żelatynę połącz z resztą masy serowej i wyłóż na stężałą masę pomarańczową. Przykryj delikatnie czekoladowymi herbatnikami i odstaw na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze stężała.
Smacznego !
Komentarze(0)
Pokaż: