PRZEPIS na makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
• 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
• 200 g makaronu spaghetti
• 2 łyżeczki oleju
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 100 g tartego parmezanu
• 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
• 3 garści zielonych oliwek
• garść lici świeżej bazylii
• sól i pieprz
Przygotowanie
W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Komentarze