PRZEPIS na zupę Pho
Składniki:
• 750ml bulionu z indyka/kurczaka
• 100ml soku ze śliwek kalifornijskich
• 50g suszonych grzybów
• 3 plastry świeżego korzenia imbiru
• 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1/4 łyżeczki suszonych zgniecionych chilli
• 3 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 300g gotowanego rozdrobnionego mięsa indyczego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 2 dymki, posiekane
• 50g pędów bambusa
• 1 garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
• 1 garść rozgniecionych solonych orzeszków ziemnych
• 1 limonka
Przygotowanie
Bulion, sok ze śliwek kalifornijskich i suszone grzyby umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia.
W tym czasie obierz czosnek, imbir, wrzuć na patelnię dodając sos sojowy i rozgniecione chilli.
Wymieszaj ocet i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać konsystencję pasty i wlej do gotującego się garnka. Mieszaj całość razem, aby zagęścić zupę. Dodaj rozdrobnione mięso indyka, olej sezamowy, a następnie pędy bambusa i cebulę dymkę.
Gotuj całość przez 5 minut, aby upewnić się, że indyk jest w pełni ugotowany. Przelej zupę do misek, posyp posiekaną kolendrą, prażonymi orzeszkami. Wykończ sokiem z limonki.
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze