Włoska kuchnia słynie z pysznych zup kremów. Mają one intensywny smak, który zawdzięczają dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw. Jednym z najpopularniejszych kremów jest ten przygotowywany z pomidorów. Najczęściej podawany jest z ciągnącym się serem mozzarella, chrupiącym pieczywem oraz świeżą bazylią.
PRZEPIS na gęsty krem pomidorowy z serem i bruschettą
Składniki:
• 850 ml pomidorów w puszcze marki Sandra
• 400 ml wywaru warzywnego
• 200 g sera mozzarella
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 4 łyżeczki oleju
• 2 bagietki
• ¼ kostki masła
• garść pietruszki
• garść świeżej bazylii
• szczypta cukru
• sól i pieprz
Przygotowanie
Do miski przekładamy pomidory z puszki, które miksujemy za pomocą blendera. W garnku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię i całość smażymy około 2 minut. Kolejno wlewamy zmiksowane pomidory i wywar z warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie do małego naczynia wkładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy, a powstałym w ten sposób masłem czosnkowym smarujemy pokrojone na pół bagietki, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarelle oraz świeżą bazylią. Krem pomidorowy podajemy z upieczonymi bruschettami, które polewamy oliwą z oliwek.
Komentarze(0)
Pokaż: