PRZEPIS na langosze z sosem paprykowym i żółtym serem (autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 1 świeża papryka czerwona
• 1 świeża papryka żółta
• 1 papryczka chili
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 100 ml pomidorów krojonych z puszki
• 250 ml wody
• 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
• sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Składniki na langosze:
• 3 średnie ugotowane ziemniaki
• 30 g drożdży
• 400 ml ciepłego mleka
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• olej do smażenia
• 350 g sera aldamer MSM Mońki
Przygotowanie
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie startym żółtym serem.
Smacznego!
Komentarze