PRZEPIS na tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym (autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy)
Składniki:
• Śmietana 18% (np. od OSM „Piątnica”) 250g
• Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
• makaron tagliatelle 250g
• świeże borowiki 500g
• cebula 1 średnia szt.
• mąka pszenna 1 łyżeczka
• sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
• sos sojowy 1 łyżeczka
• świeży rozmaryn 1 gałązka
Przygotowanie
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać. Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!
Komentarze(0)
Pokaż: