PRZEPIS na francuskie ślimaki ze złotymi owocami i roszponką
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 2 gruszki
• 1 białko
• 1 opakowanie sałaty roszponki
• Sok z połowy cytryny
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.
Komentarze