PRZEPIS na tartę ze śliwkami i orzechami
Składniki:
• mąka - 300 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
• cukier trzcinowy - 50 gramów
• żółtka jajek - 3 sztuki
• białko jajka - 1 sztuka
• śliwki - 600 gramów
• cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
• orzechy nerkowca - 200 gramów
• bułka tarta - 3 łyżki
• cukier trzcinowy - 1 łyżka
Przygotowanie
1. Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Aby go zobaczyć przejdź do strony z najnowszymi komentarzami.