PRZEPIS na lekką sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi
Składniki:
• młody szpinak 1 garść
• rukola 1 garść
• kapusta pakchoi 1 szt.
• pomidorki koktajlowe 8szt.
• melon 150g
• kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście
Składniki na kuleczki ziemniaczane:
• Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
• jajko 1szt.
• zioła prowansalskie 1 łyżka
• papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
• bułka tarta 2 łyżki
• sezam biały i czarny 2 łyżki
• bułka tarta 4 łyżki
Przygotowanie kuleczek
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Składniki na sos winegret:
• musztarda francuska 2 łyżki
• oliwa z oliwek 150ml
• ocet winny 2 łyżki
• czosnek 1 ząbek
• płatki chili ¼ łyżeczki
• koperek ½ pęczka
• sól, cukier do smaku
Przygotowanie sosu
Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanie sałatki
Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.
Smacznego!
Komentarze