PRZEPIS na tagliatelle z serowym pesto bazyliowym
Składniki:
• 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
• 25g orzeszków pinii lub nerkowca
• 2 ząbki czosnku
• 2 garście liści świeżej bazylii
• 100 ml oliwy z oliwek
• 10 pomidorków koktajlowych
• 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.
Smacznego!
Komentarze