Śniadanie, które ma za zadanie porządnie nas rozgrzać, powinno zawierać zestaw energetyzujących przypraw, które świetnie smakują i uodparniają nasz organizm. Garść orzechów, czy suszonej żurawiny dodana do ulubionej owsianki, czy ryżu na ciepło spowodują, że dużo łatwiej zaczniemy dzień. Dodanie do śniadania tych składników sprawdzi się doskonale:
Imbir – świeżo starty korzeń imbiru, w śniadaniowej propozycji poprawi nasze krążenie, rozgrzeje wychłodzony organizm, a dodatkowo wzmocni odporność i wspomoże leczenie, jeśli dopadnie nas jesienne przeziębienie.
Cynamon – to rozgrzewająca, przeciwbakteryjna przyprawa, która doskonale rozgrzeje nasz organizm i zdecydowanie podkreśli smak naszego śniadania.
Kurkuma – to naturalny antybiotyk, który zadba o naszą odporność i wspomoże w walce z jesiennym zmęczeniem.
Orzechy włoskie – wysoka zawartość witaminy B6 i B1, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dzięki zawartości magnezu wspomagają również utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Orzechy pecan – dzięki zawartości witaminy B1, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a wysoka zawartość magnezu zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.
Suszona żurawina – doskonale wspomoże nasze trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika, doskonale podkreśli też smak naszych dań, nadając im nuty słodyczy.
Złote owoce (miechunka peruwiańska) - jędrne, pełne miąższu, całe suszone owoce miechunki peruwiańskiej stanowią naturalną dawkę cennych składników odżywczych. Miechunka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, zaliczana jaki jeden z najbardziej wartościowych superfruits. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C korzystnie wpłynie na naszą odporność.
PRZEPIS na dyniowy ryż z kurkumą i orzechami
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 2 woreczki ryżu
• 1 mała dynia
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 100 g orzechów pinii Bakalland
• 70 g Złotych owoców Bakalland
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka startego imbiru
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.
PRZEPIS na miseczkę zdrowia
Składniki (porcja dla 4 osób):
• 6 dużych marchewek
• Kawałek startego imbiru
• 1 łyżeczka kurkumy
• 50 g wiórków kokosowych Bakalland
• 100 g suszonej żurawiny Bakalland
• 70 g orzechów Pecan Bakalland
• Oliwa
• Pół szklanki mleczka kokosowego
Przygotowanie
Marchewki dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe marchewki blendujemy, dodajemy kurkumę, starty imbir i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy gotową masę wiórkami, posiekanymi orzechami i żurawiną.
Komentarze