PRZEPIS na bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 20 dkg twarogu
• 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
• 3 łyżki płatków migdałów
• papier do pieczenia
• 1 jajo
Pasta ze śliwek:
• 15 dkg śliwek kalifornijskich
• 3 łyżki soku z pomarańczy
• skórka otarta z połowy pomarańczy
Przygotowanie
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40-50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.
PRZEPIS na placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
Składniki:
Ciasto:
• 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
• 1 większy ziemniak
• łyżki mąki orkiszowej
• 15 dkg śliwek kalifornijskich
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła miękkiego
• 1 łyżeczka soli
• pieprz (opcjonalnie)
• olej do smażenia
• ręcznik papierowy do odsączania
Przygotowanie
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.
Komentarze