PRZEPIS na ciasto ziemniaczane prosto z południa Włoch. Zakochasz się w tym smaku!

Gdy obecna polska aura bardziej przypomina początki jesieni, we Włoszech celebruje się drugą połowę sierpnia w sposób szczególny. Włoskie miasta praktycznie wymierają, a ich mieszkańcy wyjeżdżają tłumnie na wakacje, głównie nad morze. Jednym z ulubionych kierunków jest Południe, a wielu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego twierdzi, że to tam bije prawdziwe serce Włoch. I to właśnie stąd, z Kampanii, pochodzi ciasto ziemniaczane – przysmak wymyślony na dworze w Neapolu, jego historia sięga XVIII wieku. Poznajcie przepis na gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane z kilku prostych składników, które dają jednak piorunujący efekt. Może być jedzone na ciepło lub na zimno np. jako idealna przekąska na plaży. Smacznego!

wróć do artykułu

Może zainteresować Cię też: