PRZEPIS na ciasto ziemniaczane (autorstwa Marco Gia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool, eksperta kuchni włoskiej)
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 80 g masła
• 80 g startego parmezanu
• 2 jajka
• 120 g prosciutto crudo albo salami
• 100 g mozzarelli
• 100 g wędzonego sera provola
• bułka tarta
• sól i pieprz
Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski. Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki. Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.
Komentarze