PRZEPIS na ciasto z malinami i kokosową bezą

Reklama

Składniki na ciasto:

• 200 g mąki

• 50 g cukru

• 100 g masła

• 2 żółtka

• łyżka śmietany

• 300 g malin

• Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:

• 4 białka jaj

• 200 g cukru pudru

• 3-4 krople soku z cytryny

• szczypta soli

• 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

Krok 1. Ciasto

Materiały Prasowe / M.KUJDA

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

Krok 2. Maliny

Materiały Prasowe / M.KUJDA

Ułożyć na cieście maliny.

Krok 3. Beza

Materiały Prasowe / M.KUJDA

Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.