Dla zdrowia i smaku
Historia octu ma już około 5 000 lat - z jego właściwości korzystano w odległej starożytności. Stosowano go jako przyprawę, lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Współcześnie ocet również ma szereg zastosowań. Stosowany z umiarem nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. To także niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Ocet posiada właściwości konserwujące, ponieważ zapobiega psuciu się żywności. Z powodzeniem wykorzystuje się go w sosach, przy wytwarzaniu majonezu, czy też popularnego vinegrette. Jest także jednym z podstawowych składników większości domowych przetworów i marynat do mięs. Warto zawsze mieć go pod ręką, ponieważ mięso zamarynowane w przyprawach i occie staje się bardziej kruche i soczyste.
Różne rodzaje octu
Ocet powstaje w wyniku fermentacji, jego bazą najczęściej są owoce, a także ryż, cukier i miód. Choć możemy przygotować go sami, zostawiając na około 2 tygodnie otwartą butelkę z winem owocowym lub wytrawnym, to w sklepach znajdziemy także gotowe produkty, na przykład:
Ocet Mirabelka – ten ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki stworzony jest, by zdobić najlepsze sałatki, wykwintne desery oraz świeże owoce. Idealnie pasuje również jako dodatek do koziego sera.
Ocet Malina – smak dojrzałych malin sprawia, że ten łagodny i aromatyczny ocet idealnie komponuje się z owocami i zielonymi sałatkami. Jego delikatny aromat sprawi, że nie będziemy mogli oprzeć się jego magii.
Ocet Orzech Włoski – niesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim tworzy ten uwodzicielski smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do świeżych owoców i zielonych sałatek. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów.
Ocet Białe Wino – ocet na bazie białego wina z bukietem winogron z Toskanii. Ma jasnożółty kolor i dość łagodny smak. Zalecany jest do przygotowywania potraw, w których ważny jest pełny, winny smak.
Ocet Exquisit Ziołowy – powstaje dzięki połączeniu tradycyjnego octu spirytusowego z aromatycznym octem winnym. Najdelikatniejsze receptury, odpowiednio długi stopień dojrzewania, uszlachetnienie smaku bukietem wyszukanych win, a także delikatny i wyrafinowany smak czynią codzienny posiłek prawdziwym kulinarnym przeżyciem. Idealny jako dopełnienie mięs i sałat.
Każdy rodzaj octu ma swoje właściwości i smak, który pasuje do odpowiedniego rodzaju produktów. Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z wykorzystaniem tego specyfiku.
PRZEPIS na kurczaka w occie balsamicznym
Składniki:
• 0.5 kg piersi z kurczaka
• 120 ml octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
• 1 cebula
• puszka krojonych pomidorów
• garść listków świeżej bazylii
• przyprawy: sól czosnkowa, oregano, rozmaryn, tymianek
Przygotowanie
Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 5 cm. Piersi z kurczaka obtaczamy czarnym pieprzem i solą czosnkową. Cebulę kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na małym ogniu. Porcje kurczaka smażymy z obu stron. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Naczynie kładziemy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.
PRZEPIS na sałatkę z truskawkami, sezamem i octem mirabelkowym
Składniki:
• miks sałat (jedno opakowanie)
• garść dojrzałych truskawek
• 1 świeży ogórek
• 3 łyżeczki sezamu
• 4 łyżeczki mirabelkowego octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
Przygotowanie
Sałatę wrzucamy do wysokiej miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy pokrojone na połówki truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, po czym dodajemy go do sałatki i mieszamy. Gotową sałatkę skrapiamy octem mirabelkowym.
Komentarze(0)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze