Bez tej pysznej zupy trudno wyobrazić sobie kuchnię polską, ukraińską i słowacką. Jego niezmienną bazą oczywiście pozostaje kapusta, ale ta potrawa daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni. Zamiast tradycyjnego kminku, warto spróbować innych, oryginalnych przypraw, na przykład papryki i pochodzącego z Indii curry. Oprócz kreatywnego doprawienia, warto skusić się także na użycie innego rodzaju mięsa, które w kapuśniaku jest niezwykle ważne. Dodatek wyrazistych kabanosów idealnie podkreśli smak zupy, która zimą jest po prostu niezastąpiona i smakuje najlepiej na świecie!
PRZEPIS na kapuśniak z curry i kabanosami
Składniki:
• 1 ½ l. wody
• 1 główka kapusty włoskiej
• 60 dag kabanosów wieprzowych
• 1 pęczek kopru
• Liście pora i selera
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oleju
• Sól
• Curry Appetita
• Pieprz czarny mielony Appetita
• Papryka słodka Appetita
• Papryka ostra Appetita
• Ziele angielskie Appetita
Przygotowanie
Kapustę oczyść i umyj, przekrój na 4 części, usuń głąb i pokrój ją w cienkie paski. Gotuj 15 minut w 1 ½ l. wody z porem, selerem, obraną marchewką i zielem angielskim. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Kabanosy pokrój w dość duże kawałki. Na oleju podsmaż kabanosy z cebulą, dodaj do zupy, gotuj 5-6 minut, przypraw solą, pieprzem, papryką i curry. Jogurt połącz z koncentratem pomidorowym, dodaj do zupy, wymieszaj. Na talerz nasyp trochę świeżo poszatkowanego kopru i pokruszonych orzechów włoskich.
Smacznego!
Komentarze