PRZEPIS na pączki weneckie
Składniki (dla 4 osób):
• 12 g drożdży piwnych
• 200 g mąki
• 40 g rodzynek
• 40 g orzeszków piniowych
• 40 g kandyzowanych owoców
• 350 g oleju słonecznikowego
• 40 g cukru
•16 g cukru pudru
• 5 ml grappy lub rumu
Przygotowanie
W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
PRZEPIS na pączki z serkiem ricotta
Składniki:
• 300 g mąki
• 300 g ricotty
• 100 g skrobi
• 3 jajka
• 80 g cukru
• 40 ml brandy
• 50 g masła
• 1 łyżeczka drożdży
• szczypta soli
• 1 starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie
Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze (1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze