PRZEPIS na zupę krem z pieczonych buraków
Składniki na 2 porcje:
• 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
• 4 buraki,
• 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
• skórka tarta z 1 pomarańczy,
• ser typu lazur,
• ulubione zioła,
• sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
Smacznego!
Komentarze