PRZEPIS na ravioli z dynią
Składniki:
Makaron:
• 300g mąki
• 1 jajko + 9 żółtek
• szczypta soli
Nadzienie:
• 1 kg żółtej dyni
• 200g sera Parmigiano
• szczypta gałki muszkatołowej do smaku
• szczypta soli
• 60g masła
• 1 jajko
• 130g ciasteczek amaretti
Przygotowanie
Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.
Nadzienie: Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne. Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu’) lub sosem pomidorowym z czosnkiem i papryczką chili. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.
Podziękowania za opracowanie przepisu dla Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Komentarze