Oryginalnie i… międzynarodowo
Leczo to potrawa mająca węgierskie korzenie. Tradycyjne „Lecsó” składa się z pomidorów, cebuli i papryki. To proste i smaczne danie (dużo bardziej gęste niż w „polskim wydaniu”), z biegiem lat zyskało popularność także poza granicami Węgier. Pokochali je Czesi, Słowacy, Chorwaci i oczywiście Polacy. Każdy kraj tworzy swoje własne wersje leczo, dodając rodzime składniki i przyprawiając je wedle uznania. Przygotowując „polskie leczo”, warto skorzystać z całego bogactwa świeżych, sezonowych warzyw, które w sierpniu smakują zdecydowanie najlepiej! Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.
Przyprawy kluczem do kulinarnego sukcesu
Równie ważne jest także użycie odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie pikanterii i wyrazistości. Gotowa mieszanka m.in. papryki słodkiej i pikantnej, czarnego pieprzu, cebuli, kminku oraz gorczycy, to prosty i wygodny sposób na perfekcyjnie doprawione leczo. Podawane z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo chrupiącą bułeczką, latem stanowi idealny, zdrowy posiłek. Leczo jest również znakomitą potrawą… na zimę. Przygotowując przetwory z ogórków czy papryki, kilka słoików warto napełnić leczo, by za kilka miesięcy móc cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw.
Przepis na leczo
Składniki:
• 4 pomidory
• 3 papryki czerwone
• 2 papryki żółte
• 2 papryki zielone
• 3 ogórki kiszone bądź małosolne
• 1 cukinia
• 1 bakłażan
• 500 g kiełbasy jałowcowej
• 3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 10 – 15 sztuk zielonych oliwek
• Przyprawa do leczo Appetita
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz
Przygotowanie
Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności.
1. Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę pokrój w tzw. piórka.
3. Ogórki pokrój w plasterki.
4. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki.
5. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki.
6. Kiełbasę pokrój w plasterki.
7. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.
8. Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz.
9. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż.
10. Dodaj pokrojone papryki.
11. Po ok. 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.
12. Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki Przyprawy do leczo Appetita. Całość wymieszaj.
13. Po kilku minutach dodaj oliwki.
14. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
15. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem.
Komentarze (2)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszepodstawowa wersja to;
1 kg papryki, moga byćpokrojone krótkie i długie paski
1 kg cebuli usmażonej
1 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę i usmażonej
1,5 kg pomidorów można ze skórka lub bez
pieprz,sól, paryka ostra,
gotować na małym ogniu, je sie z bułka
Teraz moda jest na dodawanie wszystkiego co wam się podoba .
Na zimę robilismy kiedyś do słoików bez cebuli i kiełbasy, teraz robimy ze wszystkim , przecież wszystko zjada sie do kwietnia