PRZEPIS na sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
Składniki:
• 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego
• 400 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• 2 łyżki masła
400 ml śmietanki 30%
• 2 gałązki rozmarynu
• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
•sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.
Smacznego!
Komentarze