PRZEPIS na zupę krem z marchwi z nutą limonki
Składniki:
• 700 g marchwi
• 1 mała cebula
• sok wyciśnięty z 3 limonek
• 1 cm imbiru (drobno startego)
• 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• ok. 500 ml filtrowanej wody BRITA
• łyżka śmietany 18%
• sól, pieprz – do smaku
• świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji
Przygotowanie
Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek. Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.
Komentarze