PRZEPIS na zupę krem z groszku
Składniki:
• 2 sztuki Bulionetki warzywnej Knorr
• połowa pora
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• pół pęczka mięty
• sok z cytryny
• 1 opakowanie groszku ptysiowego
• 1 łyżka cukru
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki oleju
Przygotowanie
1. Cebule pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby samodzielnie się rozmroził.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebule oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.
3. Teraz wlej litr wody i dodaj ziemniaki. Zagotuj.
4. Dodaj Bulionetkę Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 15 minut.
5. Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.
6. Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz możesz zupę przetrzeć. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.
>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!!!
Komentarze