PRZEPIS na zapiekankę makaronową
Reklama
Składniki:
Międzybrodzki Makaron rurki - 500 g
Tuńczyk w sosie własnym – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 1 słoik
Starty ser – 250 g
Cebula czerwona – 2 szt.
Kukurydza w puszce – 1 szt.
Śmietana-200ml
Jajko - 1 szt.
Natka pietruszki -2 łyżki
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
3. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem.
6. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze