Zapiekanka z makaronu, sera i boczku - PRZEPIS

Reklama

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron kolanka – 250 g
  • Starty żółty ser – ok. 1 szklanki
  • Boczek – 5 plastrów
  • Mleko – 2 szklanki
  • Masło – 1 łyżka
  • Natka pietruszki/szczypiorek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  • Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos.
  • Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy boczek.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek).
  • Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.