Gdy Grecy chcą zaznaczyć, że ktoś jest ich sprawdzonym przyjacielem, mówią „Jadłem z nim i chleb i oliwki’’. Zresztą, zgodnie ze statystykami Travelplanet.pl, do Grecji, jeździmy najchętniej, doceniając i kuchnię i przyjazne podejście mieszkańców tego kraju. Na początek zajrzyjmy do Olimpii. U stóp wzgórza Kronosa, znajdują się ruiny świątyni Zeusa, największej budowli sakralnej na Peloponezie, która przez prawie 2000 lat pełniła funkcje ośrodka religijnego i sportowego. Zbudowana w latach 465-456 p.n.e., swoim rozmiarem dorównywała wzniesionemu później Partenonowi. Otacza ją Altis, czyli święty gaj oliwny. Organizowano tam igrzyska, a zwycięzcy każdej z gier otrzymywali najpierw gałązkę z dzikiego drzewa oliwnego, a później wieńce oliwne – i tak idea zwycięstwa połączyła się z drzewem oliwnym. Dla tych, którzy chcą triumfować we własnej kuchni, proponujemy tradycyjne danie główne z Peloponezu.
Kurczak z zielonymi oliwkami i fetą prosto z Grecji - PRZEPIS
Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 10 dkg mąki
- sól i pieprz
- 6-8 łyżek oliwy extra virgin
- ½ kilograma małych cebul dymek
- 6-8 pomidorów, obranych i posiekanych (mogą być ew. puszkowe)
- ½ szklanki wody
- 35 dkg dużych odsączonych zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 30 dkg greckiego twardego sera feta
- 1-2 łyżeczek octu winnego
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem i delikatnie obtocz udka kurczaka. Podgrzej oliwę na dużej patelni i na dużym ogniu podsmaż mięso z obu stron. Odstaw z patelni i osusz ze zbędnego tłuszczu. Zmniejsz ogień i duś cebule do miękkości. Później dodaj kurczaka, pomidory i wodę, a potem przypraw do smaku. Duś pod przykryciem przez ok 20 do 25 minut. Teraz czas na oliwki i ocet winny oraz fetę. Pod przykryciem zostaw na 5-8 minut na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
Komentarze