Grzyby marynowane - PRZEPIS
Reklama
Składniki na zalewę:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- liść laurowy
- czarny pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- cebula
- marchew
Przygotowanie
- Składniki na zalewę zmieszać i ugotować.
- Grzyby (jeśli są małe - to w całości, a jeśli większe - podzielić na kapelusz i nóżkę i wykorzystać części według uznania. Zwykle marynuje się same kapelusze) umyć i gotować około 40 minut. W czasie gotowanie osolić je do smaku.
- Odlać wywar z grzybów - np. przez sito.
- Wrzucić ugotowane grzyby do przygotowanej wcześniej zalewy i zagotować.
- Przelać całość do słoików.
- Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Komentarze(9)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze1:5 to klasyczna zalewa jak w Kuchni Polskiej
Grzyby do słoika,następnie ziele i listek laurowy oraz cząstkę cebuli,zalać wszystko zalewą.
Słoje pasteryzować przez ok 30 minut.Zachowują kolor, smak grzybowy i są naprawdę dobre.Mogą stać długie lata.