Kotlety mielone z mizerią - PRZPIS

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original
  • Olej rzepakowy
  • 2 zielone ogórki
  • 100g śmietany 18%
  • Koper
  • Cytryna
  • Sól i cukier
  • TABASCO® Green

Przygotowanie

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju aż będzie rumiana. Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z jajem, cebulą i bułką, dopraw sosem sojowym Kikkoman i kilkoma kroplami TABASCO® Original . Uformuj zgrabne kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor, po czym wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotuj mizerię: ogórki pokrój w cienkie plasterki i połącz ze śmietaną, wymieszaną uprzednio z TABASCO® Green, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru, posyp świeżo siekanym koperkiem. Kotlety serwuj z puree ziemniaczanym i mizerią.